Klik untuk support

Saturday, August 8, 2009

Root n Boots - Made In Malaysia



Bandmembers : :ZAMRI-Solo/Shout:ACHMAD SOD-Sing/Dance:ZULFIKAR-Riddim/Rawk:RAJA IDZWAN-Base/Groove:ZULFITRI-Skin/Crash:


Assalamualaikum dan salam sejahtera..Still post pasal merdeka lagi..pasal masih dalam bulan kemerdekaan..Sebut pasal semangat patriotik ni..tak kira la apa genre muzik yang anda suka, layan, taksub..semua pun mesti kne ada semangat cintakan negara tanah air tempat tumpah darah ni ha..kalau ari tu OAG dengan aliran alternative rock ada lagu patriotik..ari ni geng kulit kepala ataupun skinhead atau ape-ape je la anda nak panggil iaitu 'Roots N Boots' juga nak menyajikan kita semua lagu yang memang tiada persoalan tentang ke-patrioti-kan mereka ni..Lagu best, lirik tip top..Jangan ada diskriminasi genre antara kita semua ok??

Taaruf week skit ngan Roots N Boots ni:
  1. Diasaskan pada tahun 1993 oleh 5 orang anak muda.
  2. Mulanya mereka ni main cover lagu British punkrock lewat 70an dan 80an..campur lagu band punkrock local..
  3. Tahun 1996 ramai yang klua tinggal la Achmed SodD sorang (macam mana nak pronounce nama dia?Ahmad Sood eh?)..si Ahmad ni la rekrut bandmembers baru..
  4. Mujurlah dengan bantuan beberapa kawan-kawan dari localband macam Social Reject,Oi! outfit Fighting '94 dan the legend..wait for it..dary A.C.A.B menghulurkan bantuan supaya perjuangan band ini tak berkubur begitu saja.
  5. Maka muncul la satu band dengan label 'Roots N Boots' mengorak langkah membuat show secara kecil-kecilan.
  6. Tahun 1997 menjadi era yang agak gelap bagi 'Roots N Boots' dan band yang sebaris dengannya kerana skinhead dan punkrock menjadi isu nasional..kerajaan mengharamkan segala aktiviti yang dijalankan oleh geng-geng kulit kepala ni...
  7. Alah bisa tegal biasa..dalam hiruk pikuk suasana kota..hehe cam tak kena je ayat ni..mereka berjaya jugak record 2 lagu (Made in Malaysia & We're the crew) untuk dimasukkan dalam album kompulasi "Oi! its a Malaysian League".
  8. Start dari tu lah.mereka merekod album debut mereka "Working Class Heroes"(2000) di bawah Pinn-up recs.
  9. Lepas tu..Root N Boots ni tidak mahu menoleh ke belakang lagi dan terus mengorak langkah sehingga lagu-lagu mereka berjaya menarik perhatian beberapa label dari Eropah.
  10. Mereka menghasilkan album kedua mereka "young, loud and proud" dan terus berkerja keras sampai ke hari ini untuk terus memberikan kita semua hasil karya mereka yang terbaik lahir betul-betul dari hati..tengok video dia, baca lirik dan faham..download lagu lau anda nak..sume ada kat bawah.Terus Maju Root N Boot!!
Made in Malaysia by Roots N Boots


Hayati lirik :


The day had gone too long
its seem like yesterday
this is the land we born
and where we gonna stay

The proud is there
we know and its always in your hearts
that we all stay and fly the flag
of nation pride

The war had gone
and all the heroes had their way
but if its strike again
we know we gonna stand

we gonna stand and fight
we''ll die for this pride land
we''ll show the foes
we great coz we the countrymen

and when u hear the call
we know that u be there
its for the stripe the moon and star
coz we all proud that we was made in malaysia

we had been raised to trust
the god and to the king
we gonna stand and ground
the strengh that come whithin

so if u think u know those feeling that is thru
and its all for the yellow, the red,and white and blue

we gonna stand (we gonna shout)
this is the land (that we all proud)
lets join the line and you know whats all about
so if u think (you feel the same)
raise all the flag (of our land)
and feel the pride
inside you know that it is thru

we just dont care
just who u r
just shout it loud
that we was made in malaysia

Download Link :


p/s : aku tulis skit je pasal band ni..anda ley la cari lagi info pasal diorang lau nak tau lebey lanjut..lau ada yang aku tulis tu salah maaf yer..saya budak baru blajar..


6 comments:

Syafik said...

nostalgik. haha. dulu pagi pegi sekolah pasang lagu ni. Haha. Terbaik. :D

'Cikgu Padi' said...

asal aku tak tau pon lagu ni...saya budak baru blaja kalau salah tolong telajangkan(ala2 cina kedah)

alihanafiah said...

syafik : patut kat semua skolah pasang lagu ni pagi2..hehe...lagu lam bahasa inggeris kira dah merentas kurikulum dah tu..huhu

padi : hang ska ikan??

Anonymous said...

hyuhiki9ik

Jalak Lenteng said...

sodex...legend gak band...sood tu de involve ngan edy gsc men d aggrobeats...kire cm aggrolites malaysia ar...tp style gak dieorg...skinhead reggae n rock steady...

alihanafiah said...

man : tq 4 ur info..aku tau ko ske band ni..hehehe...

Post Berkaitan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...